JM does not take responsibility for the translation

Modernt bakom historisk fasad

Magasinet vid Göteborgs vatten må ha en vacker tegelfasad från 1914, men insidan har genomgått en totalförvandling och rymmer nu 119 toppmoderna lägenheter.

2014-03-06

Det gamla varvsområdet Eriksberg har på kort tid blivit en av Göteborgs populäraste stadsdelar. Till city tar det en kvart med bil, buss eller den smidiga kollektivtrafikbåten. Älvsnabben över Göta älv. Ett stenkast från Eriksbergs kajpromenad och nöjesstråk ligger Kvarnenområdet, ett gammalt industriområde med byggnader från förra sekelskiftet. När JM uppförde Magasinet här, med sina 119 lägenheter, behölls den karaktäristiska tegelfasaden från 1914.

– Vi plockade ner den gamla fasaden och byggde sedan upp den igen sten för sten. Även fönster och fasadens plåtdetaljer har byggts för att efterlikna originalet, berättar Lars Sjöberg, projektledare på JM.

  • Den ljusa, skandinaviska interiören är luftig och lätt att inreda.
  • Förutom nya balkonger och fönster ser Magasinets fasad ut som den gjorde 1914.
/ 4

Den enda betydande förändring som skett på utsidan är att alla lägenheter fått balkong, uteplats eller takterrass. Inuti är lägenheterna lika smarta och väldesignade som vanliga JM-bostäder, även om de djupa ytterväggsnischerna och de spröjsade fönstren pekar på det historiska arvet. Tillsammans med de andra byggnaderna i Kvarnenområdet har JM skapat ett bostadsområde med kulturhistoriska kvaliteter och ­spännande arkitektur. Två av de gamla industrifastigheterna har byggts om till moderna bostadsrätter, ett helt nytt punkthus har uppförts och nu står alltså Magasinet klart med karaktäristiska drag lånade från den gamla miljön. Att gå omkring mellan husen är lite som att befinna sig mellan ett ”det var en gång …” och framtiden: känslan är filmisk.

Allt av service och livets goda finns på gångavstånd: köpcentrum med stormarknad, systembolag och ­detaljhandel, här finns livsmedels­butiker, gym, restauranger, kaféer och frisörsalonger. På andra sidan ligger Eriksbergs vårdcentral, där verksamheten består av allt från barnmorskemottagning till sjukgymnastik. Förskola, grund- och gymnasieskola finns också i närområdet.

JM-favoriter Arkitektur
Relaterade artiklar

Jämför bostäder