JM does not take responsibility for the translation

Fixa snygga krukor – på 3 sätt

Nya lerkrukor i all ära, men de som har patina eller är bearbetade är ofta så mycket snyggare. Här visar vi hur du pimpar dina blomkrukor på tre olika sätt.

2016-04-01

Trendig geometri

Detta behövs: Maskeringstejp, färg för inom- eller utomhusbruk beroende på var du vill placera krukorna, pensel. Krukor och tillhörande fat.

Så gör du:

1. Bestäm dig för ett mönster och maskera krukan med tejp. Vi har valt att använda oss av ett mönster som blivit mycket populärt i vår, nämligen trekantiga figurer i olika storlekar.

2. Måla krukan och låt färgen torka cirka 10 minuter. Ta därefter bort maskeringstejpen försiktigt och låt torka helt.

Vi tycker det är fint om fukt tränger igenom till utsidan och ger krukorna ett naturligt utseende. Om du inte gillar det så bör du måla insidan med en fuktbeständig färg, som då fungerar som ett skyddande lager. Fråga i din hobbyaffär vilken färg som passar de krukor du vill måla.

Coola rinnmärken

Detta behövs: Maskeringstejp, färg för inom- eller utomhusbruk beroende på var du vill placera krukorna, pensel. Krukor och tillhörande fat.

Så gör du:
1. Måla krukan i önskad kulör, vi har valt en kritvit. Måla både invändigt och utvändigt om du inte vill att fukten ska tränga igenom till utsidan. Då fungerar färgen som skydd på insidan. Låt torka.

2. Placera krukan uppochner. Nu kan du använda dig av två olika men enkla tekniker. Antingen häller du färg i en tunn stråle från färgburken mot krukans botten och utsida. Eller så tar du rikligt med färg på en pensel och sätter den mot krukans botten och låter färgen rinna ner längs krukans utsida.
Det kanske ser lite knepigt ut, men tanken är att färgen ska få ta sina egna vägar, så du behöver inte vara särskilt stadig på handen.

Vi har valt en svart kulör men du väljer såklart en som du själv gillar.

En sliten look

Detta behövs: Filmjölk, pensel eller tvättsvamp.

Så gör du:
1. Pensla filmjölk på de områden som du vill ska få en vit, sliten känsla. Använd en mjuk pensel eller tvättsvamp och dutta på filmjölken så att du får en fin yta utan skarpa kanter. Lägg på rikligt med filmjölk och ställ krukorna på tork på en torr plats. Den överflödiga filmjölken faller av med tiden och lämnar kvar ett oregelbundet och naturligt utseende.

2. Har du möjlighet kan du också gräva ner krukor i jord i ett par veckor. Då får du en än mer rustik, ruff och smutsig känsla. När du sedan börjar använda dina krukor blir de också vackrare med tiden allt eftersom fuktfläckarna från blomjorden tränger igenom till utsidan.

Sugen på mer DIY?

Så fixar du blomhylla av rundstav. 
Gör anslagstavlor av karottunderlägg. 
Gör kul konst av rockringar.

Inredningstips Gör det själv Inredning Balkong och uteplats
Relaterade artiklar

Jämför bostäder