JM does not take responsibility for the translation

Gör det själv: Fixa förvaringsfickan som håller koll på fjärrkontrollerna

Vart har alla kontroller tagit vägen när det är filmtajm? Med den här sidofickan i läder hittar du både fjärrkontrollerna och favoritboken när det är dags att krypa upp i soffan. Här visar vi steg för steg hur du gör.

2016-02-01

Det här behöver du: Läderstycke, två långa skärp eller fyra kortare som sätts ihop, lim för läder, tjock vass nål, lädersnöre, borrmaskin och måttband. Tänk på att du behöver ett tåligt underlag när du borrar, till exempel en träplatta.

Tänk på: Innan du sätter i gång behöver du se efter om din soffas armstöd går att ta bort. På många IKEA-soffor är det möjligt, till exempel på denna, som heter ”Söderhamn”. Går armstödet inte att ta bort får du tänka lite annorlunda. Kanske går skärpen att fästa under sittkuddarna eller sys fast på insidan av armstödet och under sittkuddarna.

Så gör du: 

1. Mät hur stort läderstycke du behöver. Storleken beror lite på vad du önskar förvara i fickan. Vill du förvara bara fjärrkontroller räcker en lite mindre bit. Vill du förvara böcker eller många tidningar behöver läderbiten vara lite större för att rymma lite tjockare och större saker. Ta till ett par centimeter på varje sida om det som du önskar förvara eftersom sakerna bygger lite på djupet.

2. Vik läderstycket så att en ficka bildas. Baksidan bör vara något längre på höjden än framsidan. Eftersom en vanlig symaskin är för klen för att klara att sy i läder behöver du sy för hand. Dessutom blir lädertråd en snygg detalj. Borra hål i de två sidorna där fickan ska sys ihop. Använd en borrmaskin med en riktigt tunn borr och placera läderstycket på en träplanka, träplatta eller liknande så att du inte förstör underlaget.

3. Sy ihop fickan med lädersnöret. Använd en tjock och vass nål. Det går även bra utan men det blir lite pilligare och kräver mer tålamod.

4. Nu är det dags att limma fast skärpen på fickans baksida. Det är med dem du spänner fast fickan på soffans armstöd. Mät ut i vilken höjd fickan ska hänga på armstödet och prova att spänna fast skärpen. Mät ut var på skärpen fickan ska placeras.

5. Limma noga fast skärpen på fickans baksida och låt torka. Fråga i din hobbyaffär efter ett lim för lädermaterial.

6. Häng fickan över armstödet och skruva fast armstödet på soffan ordentligt. 

Inredningstips Gör det själv Inredning
Relaterade artiklar

Jämför bostäder