JM does not take responsibility for the translation

Gör det själv: Fixa budgetpallen med ny lyxig textil

Att förändra med tyg är enkelt, går ofta snabbt och ger maximal förändring. Här har vi utgått från Ikeas fotpall Villstad och pimpat den med ett mer exklusivt tyg för en trendigare look och mer personlig prägel.

2016-03-03
Så här såg pallen ut före.
Så här såg pallen ut före.

Du behöver:

Pallen Villstad från Ikea, tyget Celotocaulis från Svenskt tenn, en spillbit av något enklare tyg, symaskin, tråd, knappnålar, synål, sax.

Så gör du: 
1. Montera loss benen på fotpallen. Veckla ut spillbiten av tyg på ett plant underlag så att det ligger i två lager. Tyget använder du som mall för att få bästa passform på det tyg du senare önskar klä pallen med. Placera pallen på spillbiten som ligger i två lager och rita ut pallens form på tyget. Klipp ut formen och provnåla fast tygformerna på pallens ovan- och undersida för att kontrollera att passformen stämmer. Justera vid behov där det behövs. 

2. Placera och nåla fast tygmallarna på det tyg du önskar klä pallen med. Lägg till cirka en centimeter sömsmån och klipp ut. Tänk på att mönsterpassa så gott det går. 

3. Sy ihop de två delarna med rätsidorna inåt och sicksacka kanterna så att de inte fransar sig. Tänk på att lämna en sida öppen så att du sedan kan trä på fodralet likt ett örngott. Vänd fodralet så att rätt sida är utåt. 

4. Trä på fodralet över kudden. Här är det viktigt att det sitter riktigt tajt för att det ska se snyggt ut. Är det inte tillräckligt tajt tar du av det igen och syr in där det behövs. Eftersom pallens form är något oregelbunden kan det behövas någon justering för att få det snyggt om du inte är en erfaren tapetserare. 

5. Nu är det dags att sy igen öppningen. Vik in kanterna och sy igen öppningen för hand. Vill du kunna ta av tyget och tvätta det kan du sy fast små tryckknappar. 

6. Till sist är det dags att sätta fast pallens ben. Det gör du genom att klippa ett litet hål i fodralets undersida där du känner att benens fästen sitter. Lirka in benen i de små klippta öppningarna och trä benen på plats. 

Inköpsställen: Pall från Ikea och textil från Svenskt tenn. Gungstol, Auctionet.com, svart bord, Caroline Ek, vitt bord, Rusta, matta, Dixie. 

Inredningstips Gör det själv Vardagsrum Inredning
Relaterade artiklar

Jämför bostäder