JM does not take responsibility for the translation
Gör det själv: Fixa snyggaste dörrmattan i marmor

Gör det själv: Fixa snyggaste dörrmattan i marmor

En dörrmatta behöver inte vara svart och tråkig utan kan bli en stilren, elegant detalj som är det första du ser när du kliver över tröskeln. Här visar vi hur du gör en dörrmatta av marmor som passar både i hallen innanför ytterdörren och utanför badrummet.

2016-10-14

Du behöver:

En träskiva, blyertspenna, sticksåg, kakellim, tandspackelskrapa, marmorplattor.

Så gör du:
1. Bestäm hur du vill att dina marmorplattor ska sitta och se till att de bildar en storlek som passar din dörröppning. Placera ut marmorplattorna på en tunn träskiva och rita ett streck runt de yttre plattorna. Ta sedan bort plattorna och dra en linje någon centimeter innanför den första linjen.

2. Såga längs den innersta markeringen. Träskivan bör sluta någon centimeter innanför marmorplattorna så att den inte syns när dörrmattan ligger på golvet, men den största delen av de yttersta plattorna bör limmas fast ordentligt på träplattan så att de sitter fast om du kliver längst ut på dörrmattan. Dra med fingrarna längs skivans kanter så att eventuellt träflis lossnar.

3. Stryk ut kakellim på träskivan och fäst marmorplattorna. Du väljer själv om du vill foga mellan plattorna eller om du vill limma fast dem kant i kant. Här har vi valt att sätta dem kant i kant. Låt torka enligt instruktionerna på limförpackningen.

Tips! Marmor ska tvättas med såpa eftersom det tillsammans med såpan bildar ämnet kalktvål, som ger ett bra ytskydd. Rengöringsmedel med tillsatser bildar ett tätt ytskikt som täpper till stenens porer, förhindrar fuktvandring i stenen och kan ge skador.

Inköpsställen: Marmorplattor från stonefactory.se, handväska från Åhléns, paraplyställ och stege från Formstad auktioner.


Sugen på fler helgfix och DIY?

1. Fixa marmorbrickan till fredagsmyset.
2. Fixa stilrena men barnvänliga kylskåpsmagneterna.
3. Bygg ett terrarium för dina växter.

Inredningstips Gör det själv Hall
Relaterade artiklar

Jämför bostäder