JM does not take responsibility for the translation

Hemma jorden runt

Hur ser våra bostadsdrömmar ut här i Sverige? Och hur skiljer sig svenskarnas drömhem mot familjers i andra länder? Vi lät arkitekten Anna Öhlin berätta vad som skiljer efterfrågan och bostadsbyggande åt i olika delar av världen.

2017-01-10
Färgsprakande små hus, så kallade ”terraced houses”, tätt ihop, där varje familj har sitt eget lilla krypin mitt i staden. 
Foto: Shutterstock.
Färgsprakande små hus, så kallade ”terraced houses”, tätt ihop, där varje familj har sitt eget lilla krypin mitt i staden. Foto: Shutterstock.

Arkitekten Anna Öhlin på White arkitekter i Stockholm har koll på hur efterfrågan ser ut i flera olika länder. Hon jämför svenskarnas drömmar med engelsmännens. 

– För engelsmännen är det fortfarande det egna huset som är det idealiska boendet, ett ”terraced house” med en markyta bakom, om det så bara är en skruttig plätt, säger Anna Öhlin som upplevde den engelska bostadskulturen under sina år på Ralph Erskines kontor i London.

Behovet av privat och allmänt tycks vara en grundläggande skillnad. Vi blyga skandinaver har en öppnare syn på det allmännas betydelse och värde och att man inte behöver ha sitt eget av allt. Kanske har vi allemansrätten i generna? 

– Vi är mer funktionalistiska och delar gärna på allmänna ytor som tvättstugor, entréer och gårdsytor. Engelsmännen är inte lika förtjusta i det.

Blandade bostadstyper gör städer levande

I England är synen olika på hyresrätter och bostadsrätter. Frågan om hyreslägenheter med statliga bidrag har stigmatiserats. Men det behöver inte vara så i framtiden eftersom man strävar efter att städerna ska bebos av olika slags människor med olika inkomst. Byggherrar som vill utveckla områden är tvungna att bygga en viss procent subventionerade lägenheter, så kallad ”social housing”. 

På flera håll i Europa anlitas ofta de bästa arkitekterna för sådana uppdrag, som en tydlig markering av att det här är viktigt för samhället. Fenomenet är nu på gång också här i Sverige, där vi måste bryta gamla tabun för att lösa storstädernas bostadskris och skapa ”social hållbarhet”, och då genom blandade boenden som ger liv åt städerna. 

Läget är viktigt 

Att kunna träffas och trivas i tättbefolkade städer blir allt mer attraktivt, såväl i Sverige som i många andra länder. I dag väljer många hellre ett bra område än stora bostadsytor.

– Man ser till att bo så att man kan träffa folk i närheten av bostaden. Att bo på rätt plats har blivit allt viktigare.

Allt fler arbeten kan också skötas från ”kafébordet” hemma i köket, någonstans mitt emellan sängen och jobblunchen. Arbete och fritid flyter ihop. Denna rörelse visar sig också i mer flexibla lägenhetslösningar. Till exempel arbetar Ikea nu med ett nytt modulsystem som ska hålla över tid och kunna uppgraderas när livet växer mellan trånga väggar. Till exempel ska vi kunna förvara cykeln, jobba hemifrån och äta middag i samma rum – en utmaning som så klart kräver smarta lösningar. 

I dag är öppen planlösning mer regel än undantag när bostäder byggs i Sverige. Här en 3D-bild från en av JMs lägenheter.
I dag är öppen planlösning mer regel än undantag när bostäder byggs i Sverige. Här en 3D-bild från en av JMs lägenheter.

Compact living-lösningar efterfrågas i Sverige

Öppna planlösningar är standard i Sverige sedan många år. Trots att den skandinaviska, strama öppenheten spridits och gjort succé världen över är de engelska bostadsdrömmarna betydligt mer ombonade. Och även i våra grannländer finns behovet av det mer ombonade och gemytliga. Det danska uttrycket ”att hygge sig” – att mysa – lanseras framgångsrikt och syns i omtyckta inredningstrender, som murriga Morris-tapeter och vinröda väggar. 

Något håller dock på att hända i de öppna kökens svenska rike där vi länge gillat ”ljust och fräscht”. För nu går även vi mot att värdesätta det mer ombonade och småskaliga boendet. 

– Vi söker yteffektiva boenden i dag. Många familjer lever med delade veckor i olika hem och flera mindre rum ger ökade möjligheter till livskvalitet. Vi på White ritar många kompakta lägenheter nu, säger Anna Öhlin.

Ett boende på få kvadratmeter men med många funktioner och förvaring för hela ens livsstil blir allt mer populärt även i Sverige och många arkitekter spanar nu på japanernas välkända smarta compact living-lösningar när det planeras för bostäder här på hemmaplan. Foto: Kristofer Johnsson
Ett boende på få kvadratmeter men med många funktioner och förvaring för hela ens livsstil blir allt mer populärt även i Sverige och många arkitekter spanar nu på japanernas välkända smarta compact living-lösningar när det planeras för bostäder här på hemmaplan. Foto: Kristofer Johnsson

Kort hållbarhet i Japan

Compact living-konceptets framfart har vi sett i många år i tätbefolkade Japan, och särskilt i landets storstäder, inte minst i Tokyo. Huvudstaden är känd för sina smart planerade lägenheter på extremt få kvadratmeter. Konceptet har varit och är ett sätt att minska bostadsbristen. 

Tätbebyggda Tokyo är en föregångare när det byggs nytt i många städer världen runt. Foto: Shutterstock.
Tätbebyggda Tokyo är en föregångare när det byggs nytt i många städer världen runt. Foto: Shutterstock.

I Japan ser också bostadsmarknaden ut på ett helt annat vis. Där är bostäder förbrukningsvaror vars värde sjunker, även om marken i storstäderna är enormt värdefull. 

I Sverige ritas bostäder för att passa så många olika personer, familjer och livsstilar som möjligt och för att de ska öka i värde och en gång kunna säljas, medan det i Japan är precis tvärtom. Säljer man sitt gamla hus är chansen stor att det rivs. Delvis beror det på att japanerna ofta vill bygga egna, personliga hus där man bestämmer allt själv redan från grunden. 

– Man rör sig också mer mellan ute och inne, man träffas sällan hemma utan helst på restauranger, säger Anna Öhlin om varför japanerna inte är lika fokuserade på stora sällskapsytor. 

I Sverige byggs moderna bostäder för att stå pall i 70–100 år. I ett land där jordbävningar kan slå till när som helst har husen en beräknad livslängd på 30 år. Därför är stadsbilden i Japan under ständig förändring och nybyggarglädjen stimulerar framväxten av en spännande och högaktuell arkitektur. 

I Japan spelar också religionen in, att riva och bygga nytt anses hålla platser och byggnader fria från dålig karma, andlig belastning. En regel är dock viktig: att hålla ett 40 centimeters avstånd mellan husen för att motverka rasrisk när marken börjar skaka.

Husras eller storlek på garderoberna? Vissa problem är större än andra.  

Arkitektur Gård och utemiljö
Relaterade artiklar

Jämför bostäder