JM does not take responsibility for the translation
Skynda, fynda – tipsen för en lyckad loppis­jakt

Skynda, fynda – tipsen för en lyckad loppis­jakt

Alla älskar vi att fynda. Sommaren är ett guldläge för dig som letar efter fina saker på gårdsloppisar och i antikbodar. Fynda prylar, porslin och textilier med historia och patina. För att ge dig lite hjälp på vägen har vi pratat med tre loppisproffs som delar med sig av sina bästa tips.

2017-07-14
Foto: Martina Ankarfyr
Foto: Martina Ankarfyr

Karoline Pettersson

Jazzsångerska och vintageproffs, driver bloggen
karolinesvintage.se

Vad tycker du att man ska hålla utkik efter på loppis i sommar?

Sommaren är ju den bästa loppistiden och ger bäst fyndchans. I år kommer jag att spana efter stråväskor, som är väldigt inne. Annars letar jag mest efter porslin, retrotyger att sy av och fina skor.

Vilket är ditt bästa loppisfynd som du hittat?

Mitt bästa fynd måste nog ändå vara min soffgrupp. En lejongul soffa och fåtölj med teakdetaljer från sextiotalet i enormt bra skick. Hela kalaset kostade mig 500 kronor och det känns som att möblerna bara har stått och att ingen suttit i dem.

Vilka är dina tre bästa loppistips?

1. Var på humör! Riktiga loppisar kräver tålamod när man ska rota runt bland saker. Bekväma skor, mätt i magen och en vattenflaska, det är ett måste i sommarvärmen.

2. Ha överseende med gamla saker. En 60 år gammal klänning får faktiskt ha spruckna sömmar, det är lätt att laga.

3. Om ni är ett gäng – dela upp er. Ta en korg var och lägg ner alla saker som ni tror att de andra är intresserade av. Sedan tar ni en återsamling och kollar av vem som vill ha vilka saker. Det blir till en riktig skattjakt.

Brukar du pruta och hur gör man för att lyckas med det?

Om man har bra koll på vad saker är värda – pruta om det är överpris. Jag prutar alltid när saker är lite trasiga eller nötta.

Vad är ett loppisfynd för dig?

Definitionen av ett fynd är när det överraskar. Alltså när jag hittar en pryl som är otippad för platsen eller säsongen, dessutom till ett bra pris. Ett fynd ska alltid vara billigt!

Åsa Nilsdotter

Inrednings­ansvarig på JM

Vad tycker du att man ska hålla utkik efter på loppis i sommar? 

Udda porslin är alltid lätt att hitta, kanske hittar man några stora tallrikar som kan användas som uppläggningsfat, eller en såssnipa. Porslin med olika mönster men med samma färg, till exempel blått, blir jättefint att duka med. Likaså kan man hitta fina udda glas till billigt pris. Glas på fot, glas med vacker gravyr eller färgat glas. Fina tyger med härliga färger och mönster – ofta är äldre textilier av mycket bättre kvalitet än dagens. Tyger av finska designers och tillverkare är ett sådant exempel.

Vilket är ditt bästa loppisfynd som du hittat? 

På en loppis på Gotland hittade jag och min dotter för några år sedan en fantastisk stor världskarta av modell ”gammal skolplansch” från 1948. Den var klippt i två delar och min dotter ville ha Europa–Amerika delen. Till mig blev Australien–Nya Zealand-delen över. När jag kom hem ville min sambo inte att vi skulle sätta upp den eftersom vi inte varit i Australien. Det blev startskottet på planeringen för en resa till Australien. Nu har vi varit där och kartan har äntligen kommit upp på väggen.

Vilka är dina tre bästa loppistips? 

1. Var ute tidigt för att knipa godbitarna, eller tvärtom om det är en loppis där allt ska plockas ihop efteråt: kom när loppisen börjar ta slut, många loppissäljare vill inte släpa hem saker igen och då kan man pruta!

2. Rota och gräv i allt, det mest spännande kanske ligger underst.

3. Ha med gott om små kontanter och ha Swish så att du kan göra en snabb affär. Och se till att du har gott om plats i bilen så att du inte missar fyndet på grund av att du inte får med det hem.

Brukar du pruta och hur gör man för att lyckas med det? 

Pruta, ja absolut! Även om det står pris, låtsas inte om det och gå fram och fråga: ”Vad ska du ha för den här?” Eller ge ett eget bud. Man kan också chansa och komma tillbaka senare, är loppisfyndet inte sålt kanske säljaren är beredd att gå ner i pris.

Vad är ett loppisfynd för dig?

Fynd kan vara något som är fantastiskt prisvärt, det kan också vara något du letat väldigt länge efter, eller något du inte visste fanns över huvud taget men som du älskar från första stund.

Foto: Angelica Söderberg
Foto: Angelica Söderberg

Monica Karlstein

Inredare och proffspysslare, driver bloggen Hemmafixbloggen.se

Vad tycker du att man ska hålla utkik efter på loppis i sommar?

Gamla kökstextilier, som kökshanddukar med broderade emblem, dels för att de är så vackra men också för att de ofta är i så bra kvalitet och går att tvätta i högt gradantal. Förra sommaren loppisfyndade jag kökshanddukar till sommarstugan med första bokstäverna i mitt och sambons förnamn. Det blev en fin detalj på köksbänken i det inredda gamla hönshuset.

Vilket är ditt bästa loppisfynd som du hittat?

Åh jag har många. Men ett av de bättre är ett pastellgult plåtskåp som jag köpte på en loppis i New York och checkade in som extra­bagage på flyget hem. I slutändan blev det ganska dyrt men eftersom det är en av mina käraste möbler i dag, flera år senare, tror jag ändå att det får räknas som ett fynd.

Vilka är dina tre bästa loppistips?

1. Lyft på skrot och leta bakom och under – där finns fynden.

2. Se potentialen och tänk att saker kan få en annan funktion än det de egentligen är till för. En koppartratt kan bli en ljusstake, en symaskin kan göras om till skrivbordslampa ...

3. Och var beredd att betala. Inget är gratis och ett fynd kan vara ett fynd även om det kostar lite mer, om du verkligen gillar det. 

Brukar du pruta och hur gör man för att lyckas med det?

Nej, nästan aldrig. Jag betalar hellre nästan mer för något gammalt, handgjort med vacker patina än något nytt och massproducerat.

Vad är ett loppisfynd för dig?

Något du väntat länge på att hitta, eller något du faller pladask för och undrar hur du tidigare klarat dig utan. När jag går på loppis är det känslorna som får leda vägen, snarare än plånboken.  

Inredningstips Inredning
Relaterade artiklar

Jämför bostäder