JM does not take responsibility for the translation
Här är vårens enkla odlingar ­– för dig utan gröna fingrar

Här är vårens enkla odlingar ­– för dig utan gröna fingrar

Våren är snart här och hos många av oss kliar det i fingrarna efter att få sätta i gång med säsongens odlingsprojekt, oavsett om det är på fönsterbrädan, balkongen eller uteplatsen. Frida Nyberg, odlingsexpert på Blomsterlandet, delar med sig av sina bästa odlingstips.

2018-03-22

Många växter är perfekta att ta sticklingar från nu under våren, och mars är en bra månad för detta. Lättast är att ta toppsticklingar för att få fler plantor. Toppstickling innebär att man klipper ungefär en decimeter ner från toppen, säger Frida Nyberg.

Så här gör du: Klipp av en decimeter från toppen. Ta bort de nedersta bladen. Sätt i fuktig jord och håll jorden fuktig. Bäst är att använda såjord, eftersom vanlig jord är för stark. Täck med en plastpåse i början så blir det som ett miniväxthus.

Frida Nyberg, odlingsexpert på Blomsterlandet.
Frida Nyberg, odlingsexpert på Blomsterlandet.

Fem växter som är lätta att ta sticklingar från

1. Peperomia

Olika sorters peperomia brukar rota sig bra. Den är väldigt lättskött och växer frodigt och snabbt.

2. Begonia

Begonia tar man också toppsticklingar på. Det är roligt att ta egna sticklingar för att kunna följa plantan från början, det blir mer ens egen än när man köper en färdig planta. En av begoniorna som är lätt att ta sticklingar från är den fina änglavingen.

3. Kornettblomma

Kornettblomman tar man bladsticklingar från, det vill säga det räcker med att nypa ett blad och sticka ner i jord så rotar den sig. Det är bra för då kan man få många sticklingar från samma växt.

4. Pelargoner

Pelargoner är det härligt att ha flera av både inomhus i fönstret och sedan ute – då passar det bra att ta sticklingar. Även här är det toppsticklingar som gäller.

5. Kryddor

Många kryddväxter går att föröka med sticklingar, till exempel oregano, rosmarin, mynta och basilika. Det är perfekt att ta sticklingar eftersom kryddorna går åt till matlagningen, då behöver man flera.

Tåliga vårplanteringar för balkong och uteplats

Här är 5 växter som kan planteras ute tidigt på våren.

1. Sälg

I vårkrukan trivs till exempel sälg, det är en viktig pollenväxt för humlor och bin på våren. Ett prydnadsträd i miniformat som passar den lilla trädgården eller i kruka på balkongen eller altanen. Den trivs på en solig till halvskuggig plats och i vanlig trädgårdsjord.

2. Pensé

Klassikern i vårkrukan är pensé och dess blommor går att äta och använda som dekoration. Pensén är en tacksam vårblomma eftersom den klarar några minusgrader utan att ta skada.

3. Kryddväxter

Även kryddväxter som lavendel, rosmarin och timjan tål kyla och passar bra att plantera ut tidigt.

4. Olivträd

Olivträd tål också minusgrader och ger höjd i vårplanteringen. Planteras i medelhavsjord i stor lerkruka, står bra i alla lägen. 

5. Lökväxter

Komplettera med lökväxter, som tulpaner, krokus och pärlhyacint, de ger färg och är omtyckta av insekter. Lökväxterna får gärna stå i vårkrukan så länge de blommar, sedan kan de planteras i rabatten och blir fleråriga. Plantera dem på ett djup som är tre gånger större än lökens höjd.

Foto: Blomsterlandet

Balkong och uteplats Gård och utemiljö
Relaterade artiklar

Jämför bostäder