JM does not take responsibility for the translation
3 goda recept till advent och jul

3 goda recept till advent och jul

Håller du i årets adventsbjudning? Vi bad julbloggaren Helena Lyth tipsa om sina tre favoritrecept till glöggminglet. Vi passade också på att ställa ett par frågor kring hennes fascination för julen och allt som hör den till.

2017-11-29
Helena Lyth tipsar om sina tre favoritrecept inför högtidens alla fester.
Helena Lyth tipsar om sina tre favoritrecept inför högtidens alla fester.

Helena, du driver en av Sveriges mest juliga bloggar, hur kommer det sig? 

– Jag är en riktig jultoka och har alltid älskat julen! Min bloggkarriär började med att jag startade upp en renodlad julblogg. Ja, det var en julblogg året om – det var många som reagerade på det. Jag visste att det skulle finnas så mycket att skriva om när det gäller julen, som pyssel, bakning, matlagning, traditioner, dekorationer och musik. Sedan växte min blogg både i besökare och i bredd på ämnen, men bloggen är väldigt säsongsdriven och jag omfamnar alla högtider. 

Vad betyder julen för dig? 
– För mig personligen betyder det att jag kan få utlopp för mycket av det som ligger mig närmast om hjärtat: pyssel, baka, duka, pynta och en period att få vara nära alla dem jag håller kär. Det är en ganska kort tid på året vi alla i landet, ja världen, kan samlas runt en gemensam tradition där vi lyssnar på samma musik, äter samma mat och har samma schema. Det är som att vara på världens största fest där alla är bjudna att delta. Och det är som sagt bara några veckor, så varför inte ta i ordentligt. Det är ljuvligt att ge sig hän så att alla sinnen kan få sin dos.

Hur firar ni julen hemma hos dig? 
– Vi är en stor släkt så det brukar bli fullt hus på själva julafton där varje kvadratmeter och extrastol nyttjas. Julklappar har vi nästan skippat utan lägger energi och tid på att laga god mat och få tid att umgås. Men kanske att jag egentligen njuter mest under dagarna i december fram till jul. Drar ut på firandet och myser så många dagar jag kan. 

Här intill ger du tips på smarriga adventsrecept, vad är roligast: matlagningen eller julpysslandet? 
– Får jag svara att jag gillar att kombinera båda? Som när jag gjorde runda saffransbullar och satte dem på rad och den främsta fick en krans av grön sockerpasta och tårtljus så det blev som ett luciatåg. Men om jag måste välja så ligger pysslet närmast hjärtat eftersom man kan skapa saker som får stå framme och bli en del av pyntet som ger den där goa julstämningen.

Fler recept och julpyssel hittar du på Helenas blogg.

3 smarriga recept till glöggbjudningen

Apelsin- och ingefärskladdkaka

Ingredienser

100 g smör, 100 g vit choklad, 1 apelsin, 0,5 dl syltad ingefära (i bitar, 1/2 dl motsvarar ca 30 g), 2 dl strösocker, 2 ägg, 2 dl vetemjöl (120 g)

Garnering:  1 dl kokos, 250 g naturell kvarg, 0,5 dl florsocker, 0,5 tsk vaniljsocker

Så gör du
 Sätt ugnen på 175°C. Smöra en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull så stor att man kan göra hela smeten i den. Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter. Riv skalet av apelsinen (spara resten av apelsinen till garnering).  Skär ingefäran i små bitar. Rör ner sockret och äggen i smörblandningen. Blanda i apelsinskalet och ingefäran och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.

Garnering: Rosta kokosen i en stekpanna, låt kallna. Rör ihop kvargen med florsockret och vaniljpulvret. Skala apelsinen med kniv och skär den i hinnfria klyftor. Servera med vaniljkvarg, rostad kokos och apelsinklyftor.

Trillingnöt

Ingredienser
Hasselnötter, choklad av god kvalitet

Gör så här
Rosta hasselnötter i en torr, het panna tills nötternas tunna skal börjar spricka. Lägg dem i en handduk och gnugga bort skalen. Smält chokladen i vattenbad och lägg sedan i nötterna. Fiska upp nötterna tre och tre och lägg på plåt med bakplåtspapper. Ställ i kylen för att svalna och stelna. Gör om samma sak men nu doppa varje bit med tre nötter i chokladen för att få ett lager till. In i kylen återigen. Ta ut plåten och ringla över smält choklad med en gaffel för att få en snygg yta. 

Torkad aprikos doppad i choklad och kokos

Ingredienser
Torkade aprikoser, mörk choklad av god kvalitet, kokos

Gör så här
Häll upp kokos på ett fat och smält den mörka chokladen i vattenbad. Doppa ena änden av varje aprikos i chokladen och sedan i kokosen. Lägg på bakplåtspapper för att stelna.

Gör det själv Kök
Relaterade artiklar

Jämför bostäder