JM does not take responsibility for the translation
Så inreder du ditt nya hem med grönt

Så inreder du ditt nya hem med grönt

Hur inreder man stora fönster och smala fönsterbrädor? Det är en vanlig fråga från personer som flyttar in i nyproducerade bostäder och vill få fint i sina stora fönster. Snart släpps boken ”Inred med gröna växter” som ger dig svaret på frågan och dessutom är fotograferad i en av våra visningsbostäder. Här bjuder floristen Malin Hidesäter och fotografen Anna Skoog på sina bästa tips.

2017-09-12

Vanliga små krukväxter ser ofta så pyttiga ut i nyproducerade hem, där fönstren ofta är stora. Hur kan våra kunder inreda sina stora fönster? 
– Ett tips är att sätta upp en hylla ovanför fönstret så att växter hänger ner. Amplar i fönstret är också fint. Välj även klängväxter och led upp dem utmed kanterna på fönstret.

Vad passar extra bra i nyproducerade hem?
– Nyproducerade lägenheter är mer moderna och där passar möbler som är anpassade för växter lättare in. Som till exempel blombord, växtlampor och rullvagnar. Sen är det såklart alltid fint att bryta av med något gammalt.

Om man har smala fönsterbrädor, var ställer man växter i stället?
– Det finns i dag blombord, stegar och växtlampor så du kan egentligen ta vad du vill och göra det till en inspirerande plats att ställa växter på. En tidningshög blir som ett bord, en pall får upp höjden i fönstret. Låt fantasin flöda!

Vilka är dina tre bästa tips för att inreda med växter hemma?
– Skaffa inte fler växter än du orkar ta hand om. Det finns inget tristare än ett hem som har halvdöda växter. Välj hellre färre växter att ta hand om. När du sen upptäcker att det faktiskt är rätt lätt att ta hand om växter så köper du fler och fyller på ditt hem. Grönt i ett hem är skönt! Och bra för inomhusmiljön. Tips två är att tänka på vilket läge växterna passar i. Ljust, halvskugga eller skugga? Sista tipset är att våga prova! De flesta växter är tåligare än man tror.

Vilka är de trendigaste växterna just nu?
– Palettblad, begonia Oldemor, monstera och stora palmer, som till exempel kentzia.

Om man blandar massor av olika sorters växter, hur får man det att ändå kännas enhetligt?
– Sprid inte ut växterna överallt i ett rum. Samla dem i grupper. Har du bara gröna växter kan du jobba med olika former på dessa. Tänk självklart på att placera ihop växter som har samma förutsättningar.

Vilka växter passar i till exempel ett badrum, där man inte har så mycket naturligt ljusinsläpp?
– Det där är såklart svårt. Med nästan inget ljus förkortas livslängden på dina växter rätt rejält. Du får helt enkelt se dem som riktigt hållbara snittblommor. Flytta ut dem emellanåt och kurera dem, och sedan tillbaka igen. Absolut inga plastblommor i ett badrum.

Boken ”Inred med gröna växter” ges ut av Expressen och säljs i butik 23 september–3 november 2017.

Alla bilder är ur boken "Inred med gröna växter". Fotograf: Anna Skoog.

Inredningstips Vardagsrum Kök Inredning
Relaterade artiklar

Jämför bostäder