JM does not take responsibility for the translation
Mjölnaren
Till salu Se lediga bostäder

Järfälla / Söderdalen

Mjölnaren

Kvarter med karaktär i Söderdalen

Kvarter med karaktär

Mjölnaren består av tre olika byggnader – två punkthus och ett lamellhus – som omgärdar en liten innergård med plats för både lek och avslappning. Nästan alla bostäder får balkong eller uteplats, vissa till och med två. Husen kläs med hårdbränt tegel vars yta fångar upp solljuset och ger kvarteret en skimrande ton.

Balkonger med rundade hörn

Samspelet mellan det individuella och det gemensamma är centralt i Mjölnarens arkitektur, vars byggnader är både lika och olika på samma gång. Nästan alla lägenheter i kvarteret Mjölnaren har balkong eller uteplats – vissa till och med två. De båda punkthusens balkonger utmärker sig med sina rundade hörn, vilket ger husen extra karaktär.

"Detaljplanen hade rundade hörn, vilket gav oss idén om att förse hörnlägenheterna med indragna, rundade och delvis inglasade balkonger. På så sätt får hela huset ett slankare uttryck och en mjukare kontur" säger arkitekten Eskil Olsson.

Effektiva ytor

Det största huset i kvarteret Mjölnaren är fem våningar högt och rymmer tio lägenheter per våningsplan, medan de två mindre punkthusen är fyra våningar höga och rymmer sex lägenheter per plan.

"Husen rymmer många mindre lägenheter, där vi dragit nytta av varje kvadratmeter för att skapa rymd och lättmöblerade ytor. Personligen tycker jag att det är viktigt att skapa förutsättningar för nattro. Därför har alla lägenheter, utom de allra minsta, försetts med ett tydligt avskärmat sovrum" berättar Eskil Olsson.

Lokaler och innergård

Järfälla kommun kommer att ges möjlighet att förvärva några lägenheter i Brf Mjölnaren för att använda som LSS-boende och i det större huset finns en föreningslokal som är gemensam för hela kvarteret. Föreningen beslutar om hur den ska användas.

 Mellan husen finns en liten innergård som är upphöjd från gatan för att åstadkomma en skyddad miljö för de boende. Här finns en mindre lekplats, en mysig pergola att sitta under, samt en större gemensam sittavdelning med plats för grillning och umgänge.

Förråd och parkering

Varje bostad får ett eget lägenhetsförråd i källaren, stort nog att förvara både lådor och cyklar i. Ett stort parkeringsgarage i flera plan kommer att byggas som skydd mot eventuellt buller från tågrälsen. I gatuplan i samtliga hus finns lättillgängliga cykelförråd vilket underlättar för den cykelburne.

Jämför bostäder