JM does not take responsibility for the translation
21

tisdag

juni

2016

Balkonginspiration i sommar

I slutet av maj fick vi hjälp av Malin Hidesäter som jobbar på Blomsterfrämjandet med balkongblommorna till Stora visningdagen. Vi passade samtidigt på att ställa några frågor till Malin som kanske kan ge dig lite inspiration i sommar!

Fotograf Alexander Mahmoud
Fotograf Alexander Mahmoud

Vad är enklast att odla om jag vill ha något ätbart?

Jag tycker att tomater och kryddor är väldigt enkelt och lättskött. Solvarma tomater är en egen favorit - det kan man ha till allt och det doftar så gott! 

Och sen finns det så galet många olika fantastiska kryddor man kan odla, både för matlagning och bakverk. Basilika, persilja, mynta och citronmeliss är väldigt tacksamt då de växer mycket.

Vilka växter blommar i början på hösten?

Augusti-september brukar numera vara väldigt varmt. Pelargoner som man vanligtvis sätter redan i juni håller fram till att frosten tar dem, om du inte plockar in dem.

Det finns en uppsjö av växter att plantera som håller fram till hösten. Cyklamen kan man plantera ut i mitten av september och även tidigare, de klarar upp till 2 minusgrader.

Ge mig dina bästa tips!

Plantera i stora kärl! Då blir det mer jord och växterna klarar uttorkning bättre plus att det ser trevligt ut. Hellre färre men större krukor och plantera gärna blommor med olika höjder. Tänk även uppåt. Sätt upp spaljéer med växter som klättrar eller som får klättra upp på balkongräcket. Exempel på sådan växt är krasse med orange/röd blomma som är så vacker.

Plantera gärna perenner. Bambu är fint som prasslar lite i vinden. Fråga och ta hjälp hos din blomsterhandlare så att du köper blommor som har rätt förutsättningar för just din balkong, beroende på vilket solläge du har på balkongen. Tänk även på dofter och plantera gärna blommor som drar till sig fjärilar och humlor.

Jämför bostäder