JM does not take responsibility for the translation
Södermalm

Södermalm

Stockholm

   Södermalm

   Söder är en av Stockholms och hela Sveriges folkrikaste stadsdelar med ca 130 000 innevånare, vilket troligen har bidragit till dess variationsrikedom. För Söder är verkligen en levande stadsdel där allt finns – arbetsplatser, vård, skolor och parker samt shopping, nöjen, kultur och krogliv för alla smaker.

   Södermalm eller Söder, som den kallas, är en relativt kuperad stadsdel. Ovanför Riddarfjärden ligger Södermalms högsta naturliga punkt, Skinnarviksberget, och bjuder på vacker vy över Gamla stan och Kungsholmen. Katarinaberget ligger vid den nordöstra delen och längst österut ligger Fåfängan.

   Medborgarplatsen är stadsdelens publika centrum. Här ligger Medborgarhuset, Söderhallarna, restauranger och biografer. Från Rosenlundshöjden är det gångavstånd till Medborgarplatsen med hela sitt utbud av nöjesställen, biografer och shopping. Det är också nära till den moderna gallerian Skrapan som har både restauranger och shopping i toppklass. Ytterligare några få minuter bort ligger det trendsättande Nytorget, med sitt breda utbud av det senaste inom mode och barliv. Mariatorget med tunnelbanestation ligger också några minuters promenad bort.

   Kommunikationerna på Södermalm är utmärkta med bussar, tunnelbana och pendeltågen från Södra station. Det finns minst tio kommunala grundskolor på Södermalm och fem kommunala gymnasieskolor.

   Projekt i området

   Kolla restider

    Nöjen och kulturliv

    Södermalms krogliv är framför allt koncentrerat till fyra områden: kvarteren runt Slussen, Hornstull och Medborgarplatsen – samt området SOFO, som står för Söder Om Folkungagatan. Här hittar du allt från anrika nöjespalats som Kvarnen och Mosebacke Etablissement, till små gastropubar som ger dig den senast mattrenden för dagen.

    Kulturutbudet på Södermalm kan skryta med flaggskepp som Göta Lejon, Södra Teatern, Stockholms Stadsmuseum och Debaser å ena sida. Samt en mängd små gallerier, teatrar, koncertscener och utställningshallar å andra sidan. Här blandas stort och smått, högt och lågt, nytt och gammalt på ett sätt som ger verklig mångfald.

    Shopping och butiker

    De stora shoppingstråken ligger längs med Götgatan och Hornsgatan, men SOFO-området och kvarteren runt Hornstull är även de fulla med små och stora butiker för alla smakriktningar. Vid Hornstull, Götgatsbacken och Skanstull finns dessutom gallerior.

    Bara ett par kvarter från Rosenlundshöjden kommer ett ICA Kvantum att byggas lagom till inflyttningen. Men du hittar även en Coop Extra-butik granne med Söderhallarna – som ju är det självklara valet när du vill handla hem det lilla extra till matbordet.

    Skolor och sjukvård

    På bekvämt avstånd från Rosenlundshöjden finns det hela 19 grundskolor, 14 gymnasieskolor och 35 förskolor – inklusive den förskola som kommer att inrymmas i parkhusets bottenvåning.

    Rosenlundshöjden ligger granne med Rosenlunds sjukhus, och bara några kvarter bort finns dessutom Södersjukhuset, som tillhandahåller all slags vård. Dessutom finns det 15 apotek och 10 vårdcentraler att välja mellan på Södermalm.

    Kommunikationer

    Bara några minuters gångväg från Rosenlundshöjden ligger Södra station för pendeltåg, och ytterligare ett par minuter bort finns T-banan vid Medborgarplatsen. Vid Södra station passerar dessutom ett flertal busslinjer, som tar dig runt i Stockholm. Och för dig som är bilburen är det bara ett par hundra meter till Ringvägen, som snabbt tar dig till motorvägar och genomfartsleder.

    Sport och utomhusaktiviteter

    Trots att Södermalm verkligen är innerstad, finns det gott om möjligheter till träning och utomhusaktiviteter. Det finns ett flertal gym och liknande träningsanläggningar utspridda över hela stadsdelen, och vid Skanstull ger Eriksdalsbadet möjlighet till simning – inomhus på vintern och utomhus på sommaren. Vintertid brukar man spola is för skridskoåkning både vid Zinkensdamm och på Medborgarplatsen. Dessutom finns det ett flertal välbesökta badplatser runt hela stadsdelen.

    Precis utanför dörren hittar du den gröna oasen Rosenlundsparken, och om du vill ha lite mer svängrum är det inte långt vare sig till Tantolunden eller Vitabergsparken.

    Jämför bostäder