JM does not take responsibility for the translation
/ 4

Uppsala / Luthagen

Kvarnparken Till salu : Se lediga bostäder

Ägarlägenheter på dina villkor

 • Kommun: Uppsala
 • Område: Luthagen
 • Pris: 2 095 000 - 4 845 000 kr
 • Samfällighetsavgift: 950 - 3 340 kr
 • Antal rum: 1 - 4
 • Boarea: 34 - 109 kvm
 • Boendeform: Lägenhet
 • Upplåtelseform: Äganderätt
 • Adress: Gimogatan
  75220 Uppsala
 • Status: Till salu
 • Tillträde: Kvartal 2, 2020 (Preliminärt)
 • Energiklass: C 72 kwh/kvm, år
 • Bostäder: 36

Bankerbjudande från Swedbank

JM har ett samarbete med Swedbank. Banken har gedigen erfarenhet av ägarlägenheter och hjälper dig gärna med rådgivning. Välkommen att kontakta Swedbanks kundrådgivare Karin Kröger-Fliesberg på karin.kroger@swedbank.se

Läs mer om erbjudandet här

Nu erbjuder vi nybyggda ägarlägenheter i omtyckta Luthagen. Ägandeformen är vanlig i Europa och på frammarsch i Sverige. Välkommen till Kvarnparken.

Med storlekar från 1-4 rum och kök finns här goda chanser att hitta ett hem som matchar just dina önskemål. Planlösningarna är öppna och flexibla. Samtliga bostäder får rymliga balkonger med plats för både odlingar och utemöbler.

I Kvarnparken bor du bekvämt med smarta förvaringslösningar, modern utrustning och genuina material. Ta hissen ner till källarplan där du har både källarförråd, cykelförråd och parkeringsgarage.

Helt din egen - en friare livsstil

Att bo i ägarlägenhet innebär att du äger och har lagfart på din bostad. Det är ett alternativ för dig som värdesätter flexibilitet och självbestämmande i vardagen.  Om och när du vill sälja, hyra ut eller pantsätta lägenheten är helt upp till dig. Ägandeformen möjliggör även för juridisk person att köpa bostad i Kvarnparken.

Upplåtelseformen är sedan länge den vanligaste i Europa, men är fortfarande relativt ny i Sverige. Läs mer om att bo i ägarlägenhet

Är du intresserad av ägarlägenheter i andra delar av landet? Läs gärna om våra ägarlägenheter till salu på Lidingö.

 • Planerat

 • VIP-försäljning

 • Bearbetning VIP

 • Säljstart

 • Byggstart

 • Inredningsval

 • Tillträde

Bostäder i Kvarnparken

 • Till salu

 • Reserverad

 • Bokad


Hittade inga bostäder till försäljning med dessa kriterier

Illustrationer och 3D-bilder är visionsbilder som kan avvika från verkligheten.

En vanlig liknelse är att ägarlägenheterna är som ”radhus på höjden.” Du äger din bostad och inte bara rätten att nyttja den, vilket är fallet i en bostadsrätt. Fastigheternas gemensamma delar ingår i en samfällighet som sköts av en samfällighetsförening, där du och dina grannar är medlemmar.

Samfälligheten - så funkar den

En samfällighetsförening hanterar till viss del samma frågor som en bostadsrättsförening. Hissar och trapphus, tak och fasader, ledningar och avlopp är alla exempel på delade resurser som kräver gemensamma beslut och insatser.

Frågor som rör din egen bostad har samfälligheten däremot inga befogenheter över. Föreningen behöver inte ge sitt godkännande för exempelvis uthyrning, överlåtelse eller ombyggnationer. Det är du som äger – och du som bestämmer.

Får man göra vad som helst?

Nej, det finns förstås begränsningar för vad man får göra med och i sin bostad. Som fastighetsägare är du skyldig att följa gällande myndighetskrav och att visa hänsyn till dina grannar. En bra tumregel är att låta bli sådant som kan påverka andras trivsel negativt.

För mer detaljer se frågor och svar

Vad betalar jag för?

I ett flerbostadshus med ägarlägenheter förekommer inga gemensamma lån. När du köper en ägarlägenhet betalar du 100 % av värdet på bostaden – precis som vid ett småhusköp. Köper du däremot en nyproducerad bostadsrätt utgörs, beroende på föreningens belåningsgrad, en andel av den totala köpeskillingen av ett lån hos bostadsrättsföreningen.

Din månadsavgift i Kvarnparken kommer att bli betydligt lägre än en traditionell bostadsrättsförening. I en bostadsrättförening är en betydande del av månadsavgiften räntekostnader och amortering på bostadsrättsföreningens lån - det finns inte här. Däremot betalar du varje månad en avgift till samfällighetsföreningen som täcker drift och underhåll av gemensamhetsanläggningarna. 

Bostaden som investering

När ägarlägenheterna infördes 2009 var ett av målen att bredda och utöka utbudet på bostadsmarknaden genom att underlätta för andrahandsuthyrning. Formen gör det enklare för dig att investera i bostäder. Det är exempelvis möjligt att köpa flera lägenheter utan godkännande av någon förening. En ägarlägenhet kan också köpas av en juridisk person. 

3 fördelar med ägarlägenheter

1)    Fritt och flexibelt
Formen är idealisk för dig som bor utomlands på vintrarna, säsongsarbetar på annan ort eller av andra skäl vill kunna hyra ut din bostad utan hinder.

2)    Kontroll över kostnader
Du betalar inte för några gemensamma lån. Dina kostnader är dina, vilket också ger dig goda möjligheter att påverka dem. Du kan även pantsätta och belåna din bostad precis som en villaägare kan göra.

3)    Utökad bostadsmarknad
Eftersom en del av köparna kommer att se ägarlägenheten som en investering, kommer formen att göra fler bostäder tillgängliga på hyresmarknaden.

Flexibla planlösningar

Med storlekar från 1 till 4 rum och kök finns här goda chanser att hitta ett hem som matchar just dina önskemål. Planlösningarna är öppna och flexibla. I möjligaste mån är de planerade så att lägenheterna får en privat del med sovrum samlade för avkoppling och vila samt en social del för gemenskap och möjlighet till barhäng mellan kök och vardagsrum. 

TV, telefon och dator ansluts till Telia öppen fiber. Postboxar i trapphus på entréplan och hiss finns till varje våningsplan inklusive parkeringsgaraget.

 

Grafiska element

På husets ena gavel skapas ett strikt grafiskt mönster som påminner om kvarnvingar. Inne i trapphusen hittar du moderna grafiska bildkollage på väggarna som tar upp färgskalan från husets fasad.

Balkonger och uteplatser

Samtliga bostäder har rymlig balkong/uteplats med plats för både odlingar och utemöbler. De större lägenheterna får två balkonger och kan erbjuda uteplatser i två väderstreck. 

 

Innergård

Kvarnparken har en stor gemensam gård som delas med intilliggande föreningar. Gården utrustas med en social samlingspunkt - en pergola och sittgrupper.

Garage och cykelförvaring

Parkeringsgaraget gör att du inte behöver skrapa bilrutor om vintrarna. Till 24 av Kvarnparkens 36 bostäder ingår parkeringsplats i garaget. 

Är du istället cykelburen finns cykelställ i anslutning till huset samt cykelförråd i källaren. 

 

Källarförråd

I Kvarnparken bor du bekvämt med smarta förvaringslösningar i lägenheten. Förutom den ingår ett eget lägenhetsförråd i källarplanet som nås med hiss.

I lägenheten ligger en mattlackad ekparkett och väggarna är vitmålade, vilket ger utrymme för dina personliga inredningsdetaljer och stil. 

Det finns även ett utbud av inredning som kan väljas utöver original. Utbudet är valt speciellt för Kvarnparken och presenteras i katalogen Inredningsval, där även kostnad för respektive alternativ framgår.

Om du vill göra förändringar utöver JMs inredningsval kan du göra dessa först efter att du tillträtt bostaden i Kvarnparken ägarlägenheter.

Klassiskt funktionellt kök

Köket utrustas med rostfria vitvaror samt smidiga funktioner i matlagningen som induktionshäll, inbyggnadsugn, mikrovågsugn och helintegrerad diskmaskin. 

Stilrent och klassiskt kök från Marbodal med vit slät lucka, handtag i rostfritt samt en mörkare grå laminatbänkskiva. Ovanför stora kakelplattor i vitt som förstärker den ljusa känslan.

Stilrent badrum

I JM Original ligger ett mörkgrått kvadratiskt klinker och på väggarna sitter stora vita kakelplattor. Kommoden och spegelskåpet med eluttag kommer från INR.

I duschutrymmet bakom en skärmvägg i klarglas monteras ett flexibelt duschmunstycke med val av olika duschstrålar.

I anslutning till tvättmaskin och torktumlare alternativt kombimaskin sitter JMs egna torkställning John med tio meters torklängd.

PRAKTISK Förvaring

Förvaringsmöjligheterna är goda i klädkammare eller skjutdörrsgarderober, utrustade med hylla, klädstång och trådbackar. Till bostaden hör också ett källarförråd för säsongsförvaring och saker du inte behöver tillgång till varje dag. 

Inredningsval

Om du bokar i ett tidigt skede har du möjlighet att sätta en egen prägel på din bostad och handplocka detaljer ur vårt tillvalssortiment. Under inredningsvalen har du hjälp av en av våra inredare som bollplank, som kan lotsa dig rätt i sortimentet utifrån dina önskemål och ge dig tips om hur du kan tänka kring dina val.

Om du vill göra förändringar utöver JMs inredningsval kan du göra dessa först efter att du tillträtt bostaden. Så länge du inte gör några ändringar på samfällighetens byggdelar kan du i princip göra alla förändringar som du önskar i en ägarlägenhet i Kvarnparken, och för dessa förändringar behöver du inte be om lov.

Se inredningsval för Kvarnparken

ÄGARLÄGENHET OCH SAMFÄLLIGHET

Vad är en ägarlägenhet?

Sedan 2009 har vi en ny ägandeform i Sverige: ägarlägenheter. Det innebär att du nu har möjligheten att äga och få lagfart på din egen bostad i ett flerbostadshus, vilket kan liknas med ”radhus på höjden”. Här disponerar du helt och hållet över din lägenhet och kan måla om, byta kök, hyra ut och göra nästan vad du vill i din lägenhet. Du ges också samma möjligheter att pantsätta, belåna och överlåta din fastighet precis som du har när du äger en villa eller ett radhus. Lär mer om ägarlägenheter här på Lantmäteriet

Hur kommer det sig att JM väljer att bygga ägarlägenheter i Kvarnparken istället för bostadsrätter?

Vi har under flera års tid byggt fyra projekt med bostadsrätter i Kvarteret Gimo på Gimogatan (Studio -Tullhuset 2013, Tullmästaren 2014, Tegelbacken 2015 och Smedjebacken 2017). Nu kände vi att det var dags för något nytt. För att ingen kund är den andra lik och där bostadsrätt passar för någon passar ägarlägenhet bättre för någon annan. Vi breddar helt enkelt vår produktportfölj och möjliggör för fler att bo i det härliga område som växer fram på Gimogatan på dina egna villkor.

Har JM byggt ägarlägenheter i Uppsala förut?

Nej, detta är premiären för ägarlägenheter i Uppsala. Vi har byggt ett annat projekt med ägarlägenheter på Lidingö i Stockholm -  Dalénum Ägarlägenheter som stod färdigt 2016.  

Vad är skillnaden mellan en ägarlägenhet och en bostadsrätt?

En ägarlägenhet är en fastighet som innehas med direkt äganderätt. Precis som för småhus är utgångspunkten att ägaren har rätt att självständigt förfoga över fastigheten, till exempel genom att överlåta, pantsätta och hyra ut den.

Detta skiljer sig mot bostadsrätten, vilken är en nyttjanderätt till en bostadslägenhet och vilar på en föreningstanke. Nyttjanderätten är där knuten till en andel i en bostadsrättsförening, som äger fastigheten där lägenheten är belägen. Medlemmens rätt att själv förfoga över huset eller lägenheten är i flera avseenden begränsad. Det krävs till exempel särskilt tillstånd för upplåtelse i andra hand, och för att en överlåtelse ska vara giltig måste förvärvaren först beviljas medlemskap i föreningen.

Så jag får hyra ut min lägenhet?

Ja. Du äger och disponerar din lägenhet fullt ut och vill du hyra ut den i andra hand går det bra och du behöver inte ansöka om lov någonstans.

 

Men, är jag inte med i en bostadsrättsförening?

Nej. Dock behöver du tillsammans med dina grannar äga och sköta mark och anläggningar utanför din egen fastighet så som trapphus, parkeringsplatser och andra gemensamma utrymmen. För detta bildas en samfällighetsförening för att juridiskt skydda sådant gemensamt ägande och det är ett bra sätt att organisera skötsel av gemensam mark och anläggningar. Läs mer om samfällighetsföreningar på Lantmäteriets hemsida

 

ÄGANDE

Vad äger jag/vad ingår i min fastighet?

Följande ingår i ägarlägenhetsfastigheterna:
• Alla ytskikt
• Icke bärande innerväggar
• Fönster inklusive karmar, smygar och foder
• Ytterdörr, balkongdörr och innerdörrar, i samtliga fall inklusive, karmar, smygar och foder
• Balkongutrymme samt ytskikt (avgränsningen är balkongplattan/balkongplattorna, den bärande konstruktionen)
• Alla fasta inventarier i lägenheten.

Förtydligande:
• Bärande stomme i horisontal led (bjälklag) och i vertikal led samt schakt för stamledningar, skorstensstock och bärande pelare ingår inte i ägarlägenhetsfastigheterna
• Med ytskikt avses även, i förekommande fall, fuktspärr. Gäller både golv och vägg
• Fönster och dörrars utvändiga underhåll ingår i ägarlägenheten
• Tapp- och värmevatten: För gräns mellan vad som ingår i gemensamhetsanläggningen respektive tillhör ägarlägenheterna – se principritning 
• Spillvatten: För gräns mellan vad som ingår i gemensamhetsanläggningen respektive tillhör ägarlägenheterna – se principritning
• Ventilation: För gräns mellan vad som ingår i gemensamhetsanläggningen respektive tillhör ägarlägenheterna – se principritning
• Elektriska anordningar: Ledningarna från säkringsskåpet i ägarlägenheten tillhör ägarlägenheten.

Gränserna kring ägarlägenheten går på följande sätt i förhållande till byggnaden:
• Golv: Ytskikt och underliggande skikt ner till bjälklag
• Innertak: Innertak, infästning av innertak samt ovanliggande skikt upp till bjälklag
• Ytterväggar, väggar mot andra ägarlägenhetsfastigheter och trapphus samt bärande innerväggar: Ytskikt och underlag för ytskikt fram till stomme/ motsvarande.

Vad äger jag inte/vad ingår i samfällighetsföreningen? 

Samfällighetens gemensamma utrymmen och anläggningar som består av:
• Stommen, som består av lägenhetsskiljande väggar och bjälklag, under ytskikt
• Fasadväggar, under ytskikt
• Utvändig fasad, tak och avvattningsanordning
• Alla fasta installationer som försörjer de gemensamma utrymmena, samt försörjer mer än en lägenhet
• Entré med postboxar (2 st)
• Trapphus (2 st) 
• Hissar (2 st)
• Fläktrum
• Undercentral 
• Elrum
• Rum med lägenhetsförråd
• Sluss (2 st)
• Källsorteringsrum (med ingång från gata)
• Cykelrum
• Garage
• Innergård och förgårdsmark.

Vem tar ansvar för det jag och mina grannar gemensamt äger?
Samfällighetsföreningen har ansvaret, och eftersom alla lägenheter ingår i samfällighetsföreningen så är det du, gemensamt med dina grannar, som kommer överens om hur detta ska skötas.

EKONOMI

Betalar jag någon månadsavgift?
Ja, du betalar en avgift till samfälligheten varje månad. I denna ingår faktiska kostnader för drift- och underhåll av gemensamhetsanläggningen, en fastställd kostnad för reservering till underhållsfond samt en kollektiv fastighetsförsäkring. Samfällighetsföreningen betalar även respektive lägenhets driftkostnader för uppvärmning, kall- och varmvatten som sedan kommer att debiteras respektive ägarlägenhetsinnehavare utifrån individuell förbrukning.

Samfällighetsföreningen har inte några lån och därmed inte några räntekostnader. Det innebär att någon kostnad för gemensamma lån inte ingår i avgiften och därför blir din samfällighetsavgift lägre. Avgiften du betalar varje månad återfinns i prislistan som publiceras vid säljstarten.

Vad ingår i avgiften?
I avgiften ingår:

• Schablon för egen förbrukning av vatten, varmvatten och värme (avräknas mot faktisk kostnad) 
• Gemensamhetsanläggning Hus: driftkostnad bestående av avsättning till underhållsfond, ekonomisk förvaltning och teknisk förvaltning inkl. avfallshantering
• Gemensamhetsanläggning Gård: driftkostnader och skötsel
• Parkeringsplats i garaget för förbestämda lägenheter
Kostnader som inte är inkluderade i avgiften och tillkommer: hemförsäkring, hushålls-el, samt fibertjänster så som internet, tv och telefoni (valfritt).

Hur är de delar av huset som jag inte äger försäkrade?
För din och dina grannars trygghet så är samfälligheten försäkrad genom ett kollektivt avtal. Denna försäkring täcker skador på din lägenhet även om de orsakas av din granne. Försäkringens gränsområde motsvarar gränserna definierade under avsnittet ÄGANDE. Observera att försäkringen inte täcker ditt lösöre och lägenhetens ytskikt, för det krävs att du har en egen separat hemförsäkring.

Tillkommer det några andra utgifter för mig i samband med köp av en ägarlägenhet? 

Ja, två kostnader tillkommer – lagfart och pantbrev.

• Vid köp av en fastighet utgår en stämpelskatt kallad lagfart och hanteras av Lantmäterimyndigheten. Lagfarten är ett registerbevis på att du är lagfaren ägare av fastigheten. Stämpelskatten beräknas på köpeskillingen eller taxeringsvärdet – det alternativ som har högsta egendomsvärdet. För privatpersoner och bostadsrättsföreningar är stämpelskatten 1,5 procent. För juridiska personer – aktiebolag, föreningar med flera – är stämpelskatten 4,25 procent. Det utgår även en expeditionsavgift, för närvarande 825 kronor.
• Pantbrevet är ett dokument som banken använder som säkerhet för ditt lån på din fastighet. Pantbrev kostar 2 procent på pantbrevets belopp (alltså den summa du lånar hos banken) i stämpelskatt plus en avgift på 375 kr. Precis som med lagfarten är det inskrivningsmyndigheten som handlägger och registrerar pantbrev medan banken sköter allt det tekniska.

FÖRSÄLJNING

Hur ser köpprocessen ut?

 • När du hittat den bostad du vill ha tecknas ett köpe- och entreprenadkontrakt mellan dig som köpare och JM AB. Vid detta tillfälle erläggs en dellikvid om 100 000 kr.

 • Resterande del av köpeskillingen (slutlikviden) betalas vid tillträdet.

Skiljer sig lånelöfte mellan bostadsrätter och ägarlägenheter?
Nej, ditt lånelöfte baseras på din egen ekonomi, inte ägandeformen.

Tillåter ni juridisk person att köpa lägenheter?
Ja, ägarlägenheterna kan köpas av juridiska personer.

Får jag köpa fler än en lägenhet? 
Ja, du får köpa hur många lägenheter du vill. 

INREDNING

Vilken inredning ingår när jag köper en ägarlägenhet?
Alla bostäder som JM säljer är inredda i det vi kallar JM Original. Detta är en inredning anpassad för projektet Kvarnparken med stilfulla detaljer som behagligt mattlackad parkett, vitmålade väggar och vackra fönsterbänkar i natursten.  Läs mer om JM Original och inredningsval

Kan jag göra några tillval?

Du har möjlighet att sätta din egen prägel på din kommande bostad genom ett stort antal möjliga tillval. JM har ett färdigt koncept med inredningsval som du kan göra. Förändringar utöver detta koncept hanterar inte JM.

Kan jag göra andra förändringar utöver inredningsvalen?

Om du vill göra förändringar utöver JMs inredningsval kan du göra dessa efter att du tillträtt bostaden. Så länge du inte gör några ändringar på samfällighetens byggdelar kan du i princip göra alla förändringar som du önskar, och för dessa förändringar behöver du inte be om lov.

Viktigt att veta, enligt de gällande regler som finns idag, så måste lägenheten levereras färdig. Lägenheten kan inte levereras utan exempelvis vitvaror, kök eller ytskikt. Lägenheten är avsedd för boende, det är så fastigheten förrättas. Du kan inte ändra lägenheten till kontor, butik, verkstad eller liknande. 

Finns det något jag inte får göra? 
Du får inte göra förändringar på samfälligheten, stommen, bärande delar, och de tekniska installationerna som försörjer flera lägenheter. Läs mer om gränsdragningar under avsnittet ÄGANDE. Du får inte bedriva kommersiell verksamhet utöver boende.

PARKERING OCH GARAGE

Finns det parkeringsplatser eller garage?
Ja, till fastigheten finns ett garage med 24 parkeringsplatser. Dessa är på förhand fördelade till de större lägenheterna. Parkeringsplatserna nås enkelt genom hiss från ditt våningsplan direkt ner till garaget. I området finns också kommunala parkeringsplatser på gatan. 

Kostar parkeringsplatsen något?
Ja, för de lägenheter som har en parkeringsplats ingår kostnaden för drift och skötsel av garaget i månadsavgiften.

Får jag hyra ut min parkeringsplats?
Ja, det går bra.

FÖRVARING

Ingår förråd till lägenheterna?
Ja, till varje lägenhet ingår ett förråd i källaren som är anpassat efter din lägenhetsstorlek.

I närheten

Kolla restider

  Om området

  Luthagen

  I populära Luthagen bor du på skiljelinjen mellan stad och natur. Nya bostadsområden tar form i en flirt med Luthagens traditioner och historia. Det mesta du kan tänkas behöva ligger inom bekvämt cykel- eller promenadavstånd.

   Läs mer

  Att köpa nytt

  Att köpa bostad är livets största affär för många människor. Med mer än 70 års erfarenhet av husbyggande har vi en gedigen kunskap om att skapa hem där människor trivs.

   Läs mer

  Jämför bostäder